Opruimvalkuilen en snelle opruimacties

Over een uur staat er visite voor de deur, help! Je krijgt het op je heupen van het overvolle aanrecht of die rotzooi in de zithoek. Oftewel, er moet nú opgeruimd worden. Als je impulsief gaat opruimen is de kans groot dat je na afloop van je spontane opruimactie vooral ziet wat je allemaal níet hebt aangepakt. Zonde van je kostbare tijd en energie. Onvoorbereid aan het werk gaan is een veelvoorkomende valkuil tijdens het opruimen. Overdenk beter van tevoren, al is het vijf minuten, je opruimactie. ‘Wat wordt mijn ‘focusplek’?’

Kriskras opruimen. Er minstens zoveel klussen bijkrijgen als dat je aan spullen wegdoet. Nog twee voorbeelden van opruimvalkuilen; hoe voorkom je dat je er in trapt?

‘Kriskras’ opruimen

Je gaat aan de slag met het opruimen van de keuken. Dan is het de uitdaging om daar ook je focus te houden. Het gevaar is echter dat je begint in de keuken maar vervolgens in de badkamer een kastje staat op te ruimen. In de keuken lag namelijk een kam die je ‘snel even’ teruglegt in de badkamer. Je verplaatst je van de ene naar de andere ruimte en verlegt daarmee je focus. Gegarandeerd dat je jezelf afvraagt ‘wat heb ik in dit half uur nou opgeruimd?’ Vandaar: focus beter op één plek.

Je krijgt er evenveel klussen bij als dat je aan spullen weg doet

Je neemt de beslissing om een voorwerp weg te doen maar legt jezelf meteen ook een nieuwe taak op. Je besluit bijvoorbeeld om dat oude servies op te ruimen maar weggooien vind je zonde. En dus zet je het op marktplaats. Voordat de advertentie echter online staat moet je het servies eerst nog bij elkaar zoeken, er leuke foto’s van maken en je moet de advertentie plaatsen. Is je keukenkast straks opgeruimd maar heb je wel drie extra acties uit te voeren. Wil je werk maken van achterstallig opruimonderhoud kies dan voor de meest laagdrempelige manier om van een voorwerp afscheid te nemen.

‘Opruim achterstand? Kies voor de meest laagdrempelige manier om van overbodige spullen af te komen.’

Besluit je een voorwerp te bewaren wees dan ook alert dat het geen extra acties oplevert. Die jeans gooi je nog niet weg maar je moet er wel een knoop aan zetten. Dat colbert, dat je in twee jaar tijd drie keer gedragen hebt, laat je nog in de kast hangen al moet het wel naar de stomerij. Vraag jezelf dan af of de inspanning die het je kost om het item te bewaren het waard is. Als dat zo is, onderneem dan ook op korte termijn daadwerkelijk actie. Of neem je verlies en geniet van de items die je wél draagt én een overzichtelijke kledingkast.

Snelle opruimacties!

Vijf minuten over en zin in een snelle opruimactie? Ruim de bovenkant van een kast op. Spullen bovenop een kast bewaren geeft een rommelig aangezicht. Mogelijk kunnen er spullen van weg en anders leg je ze in de kast. Als de bovenkant van je kast is opgeruimd straalt dat meteen rust uit. Nog zo’n actie die weinig tijd kost: trek vandaag kleding aan die je langer dan één jaar niet hebt gedragen. Word je er blij van, dan mogen ze blijven. Hou je het geen dag vol? Gun je kledingstuk dan een tweede leven buiten jouw garderobe om.

Add Your Comment