Opruimen: je legt iets netjes terug, je bergt het elders op, je gooit of geeft spullen weg. Klinkt simpel. En waarschijnlijk begin ook jij regelmatig vol goede moed aan een opruimklus. Je stroopt je mouwen op en haalt voortvarend de kast of ruimte leeg, je beslist wat weg kan en wat je wilt bewaren en zet alles vervolgens zo netjes mogelijk terug. Opgeruimd staat netjes! Maar wees eens eerlijk…kost het opruimen achteraf vaak niet meer tijd dan je hebt ingecalculeerd? Kun je gemakkelijk beslissen wat blijft en wat weg mag? En de spullen waarover je twijfelde, hoe lang slingeren ze nog door je huis? Efficiënt en gestructureerd opruimen is een kunst.
De kunst van het opruimen
Hoe kun je nou van een rommelige kast of ruimte zo snel en efficiënt mogelijk een georganiseerd geheel maken? Hoe voorkom je dat je opruimpoging halverwege strandt en dat wat opgeruimd is, ook opgeruimd blijft? Door weloverwogen aan de start te verschijnen en stapsgewijs te werken bespaar je uiteindelijk tijd en energie. De stappen die Professional organizers doorlopen variëren maar in de kern laat het opruimproces zich in vier fasen samenvatten. Een ezelsbruggetje dat je daarbij kunt hanteren zijn de ‘vier O’s van het opruimen’ (bron: De HuisHoudcoach).
Overdenken
Wanneer je eenmaal hebt besloten tot opruim actie over te gaan wil je waarschijnlijk meteen aan de slag op de eerste de beste rommelige plek die je in huis tegenkomt. Temper je opruimkriebels nog heel even en neem een moment waarin je je plan van aanpak overdenkt. In welke rommelige ruimte kom je vaak of aan welke overvolle kast stoor je je het meest? Kies daarbinnen voor een behapbare focusplek, bijvoorbeeld het aanrechtblad in de keuken of twee planken van je kledingkast. Welke gebruiksfunctie geef je die focusplek? Dit helpt je straks bij het nemen van beslissingen over je spullen.
Organizing principe: ‘bewaar spullen daar waar je ze gebruikt’
Opschonen
Je stelt je opruimkit samen en gaat aan de slag. Je sorteert de spullen van de focusplek één voor één en beslist per item: moet het hier blijven, moet het elders in huis worden opgeborgen, wil ik het weggeven aan iemand of kan het in de vuilniszak? Alle spullen die niet meer op de focusplek horen ruim je meteen op.
Ordenen
Vervolgens geef je de spullen die hier moeten blijven een definitieve plek op de opgeschoonde focusplek. Zijn het veel losse items categoriseer deze dan eerst en werk met bakjes of mandjes en maak een voor jou logische indeling.
Onderhouden
Om het resultaat van je inspanningen vast te houden loop je de opgeruimde plek eens in de zoveel tijd even na en trek je ‘rommeligheden’ meteen recht. Nu je een goede basis hebt gecreëerd kost deze actie je slechts enkele minuten. Zo hou je de plek ook daadwerkelijk opgeruimd.
Opruimtip voor gezinnen
‘Één erin, één eruit’, een simpele en efficiënte opruimregel, vooral voor gezinnen. Zodra er een nieuw voorwerp in huis komt, neem je van het bestaande voorwerp afscheid door het weg te gooien of weg te geven. Zo voorkom je dat in no time de spullen in huis zich ophopen.
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.