Je huis(houden) opruimen en organiseren. Het klinkt simpel maar waarom lukt het niet om een begin te maken of om je huis in opgeruimde staat te houden? Omdat je levensstijl, onze drukke maatschappij en ingrijpende gebeurtenissen er voor kunnen zorgen dat het niet langer lukt om alle ballen van werk, gezin, huishouden, (mantel)zorg en vrije tijd moeiteloos in de lucht te houden. En als het eenmaal rommelig is er waarschijnlijk zoveel plekken in huis zijn die om je aandacht vragen. En je voor je gevoel de rommel op de ene plek pas aan kunt pakken als je de chaos op een andere plek hebt weggewerkt.
Oftewel, het huishouden schiet er vaker bij in en de spullen stapelen zich op. En we hoeven met z’n allen geen Marie Kondo te zijn maar een opgeruimd huis betekent doorgaans ook een opgeruimd hoofd.
Spullen, spullen en nog meer spullen
Ga eens na hoeveel spullen er – vaak ongemerkt – je huis binnen dringen? En realiseer je vervolgens dat al die spullen ruimte innemen in een lade, kast, de keuken, je woonkamer, garage of op zolder. Daarnaast vragen ze ook nog je tijd en energie: rondslingerende spullen moet je opbergen, vieze spullen moet je schoonmaken en kapotte spullen moet je (laten) repareren of vervangen. En hoewel de spullen zich razendsnel vermenigvuldigen, je de kasten en kamers in huis steeds voller ziet raken denk je dat het zo’n vaart niet zal lopen. Want, binnenkort ga je eens flink opruimen! Totdat er zich een ingrijpende gebeurtenis voordoet; je verandert van baan, je gaat van twee gezinnen naar een samengesteld gezin, er is een verhuizing aanstaande of je wordt mantelzorger. Er zijn ineens andere prioriteiten en aan je huis opruimen kom je niet meer toe.
Oceanisch huishouden (bron: De HuishoudCoach)
Na verloop van tijd groeit de chaos in huis en daarmee de onrust in je hoofd. Het wordt steeds moeilijker een begin te maken met opruimen en de spullen stapelen zich verder op. Het gevaar dat je huis(houden) een ‘oceanisch karakter’ krijgt ligt op de loer. In een oceanisch huishouden vloeien verschillende ruimten in elkaar over – het wasgoed ligt op de trap, speelgoed op je werkplek, je aanrechtblad is bezaaid met spullen en om over de vensterbanken nog maar te zwijgen. Ook is er een overvloed aan spullen en een gebrek aan (opberg)ruimte. Het gevolg laat zich uittekenen: je huis oogt rommelig en je kunt steeds moeilijker je spullen terugvinden. Frustratie gegarandeerd…
Opruimtip: begin daar waar je dagelijks komt
Begin met opruimen op een plek in huis waar je dagelijks komt, dus niet de zolder, garage of kelder (tenzij de rest van je huis al opgeruimd is). En begin op die plek of in die ruimte waaraan je je flink ergert. De kans is groot dat je uitkomt in een leefruimte – de woonkamer, keuken of slaapkamer – of een verkeersruimte, denk aan de hal of overloop. Het beginnen met opruimen in een leef- of verkeersruimte heeft drie voordelen. Ten eerste heb je direct profijt en dagelijks plezier van je inspanningen: heerlijk thuiskomen in een lege hal, koken aan een opgeruimd aanrechtblad of wakker worden in een opgeruimde slaapkamer. Doordat je de vruchten plukt van je inspanningen is ten tweede de kans groot dat je gemotiveerd raakt om een nieuwe opruimklus aan te pakken. En tot slot helpt het je om datgene te doen waar opruimen écht om draait: beslissingen nemen. Beslissen wat je wel en vooral niet wilt bewaren.
‘Je doet jezelf het grootste plezier door opruimacties te houden op plekken in huis waar je dagelijks komt’