Papieren jubileum…RAET&DAET bestaat één jaar!

Huh, felicitaties via LinkedIn? Time flies, RAET&DAET bestaat één jaar! Begin januari vorig jaar een (hele belangrijke) handtekening gezet bij de Kamer van Koophandel; RAET&DAET was gelanceerd! Na een voorbereiding van een paar maanden (een bedrijfsnaam bedenken was snel gebeurd maar dan volgt het schrijven van een ondernemersplan, ga je nadenken over de diensten die je aan wilt bieden, moet er een website komen die achter de schermen ook alvast gevuld moet worden en moeten je social media accounts in de lucht) greep ik het begin van het nieuwe jaar aan om een ‘nieuwe zakelijke start’ te maken. Ineens was ik ondernemer. Hoe is het eerste jaar bevallen, hoe gaat het met RAET&DAET en wat komt er zoal op je pad als (startend) zelfstandig ondernemer?

Vliegende start

Er was geen sprake van rustig opstarten, maar RAET&DAET kon meteen aan de slag. Twee fijne opdrachtgevers die RAET&DAET een opdracht gunden, dat geeft de burger (of beter: startende ondernemer) natuurlijk moed. Opdrachten die ik via mijn netwerk had weten te verwerven dus het gaf ook vertrouwen voor de toekomst. Ik kreeg ontzettend veel positieve reacties op het feit dat ik de stap naar zelfstandig ondernemer had gezet; variërend van ‘gaaf’ tot ‘stoer’ en ‘wat knap dat je deze stap zet’. Ik heb mezelf herhaaldelijk horen zeggen ‘ja, dankjewel, weet je, ik ben helemaal niet zo’n dare devil…’. En dat klopt; ik ben niet iemand die snel in het diepe springt. Die enorme (zakelijke) risico’s neemt. Tegelijkertijd voelde het dus gewoon goed en had ik vertrouwen in mezelf én in het concept van RAET&DAET om deze uitdaging aan te gaan!

Zakelijk 2019 in vogelvlucht

Een vliegende start dus. En wat kwam er veel op mijn pad! Van nieuwe opdrachten, nieuwe samenwerkingen, nieuwe ontmoetingen (wat heb ik veel mensen ontmoet) tot de benoeming van Starter van het Kwartaal door Rabobank Hart van Brabant in april; dat was zowel voor mezelf als zakelijk toch wel een hoogtepunt. De Rabobank zorgde voor mooie PR waardoor RAET&DAET nog beter kon landen in de regio. Deelnemen aan netwerkbijeenkomsten, het went en wordt steeds leuker, draagt zeker bij aan het vergroten van je netwerk, het helpt (indirect) bij het werven van nieuwe opdrachten en zorgt voor werkplezier. Zo was RAET&DAET onder andere te gast bij BNI de Halve Maan in Goirle en Griet (vrouwen netwerk Brabant). Al met al kunnen we een jaar later zeggen dat RAET&DAET Inmiddels een stabiele basis met fijne klanten op heeft mogen bouwen en waarbij bewust nog ruimte is om flexibel in te kunnen spelen op (kleinere) opdrachtverzoeken. Men weet de weg naar RAET&DAET inmiddels te vinden.

Tips voor startende ondernemers

– Gun jezelf de tijd om helder te krijgen wat je precies wilt gaan en voor wie je dat wilt gaan doen. Ontdek gaandeweg wat wel (en dus ook minder) bij je past en stel al doende je kaders beetje bij beetje bij.

– Een vliegende en toch ook geleidelijke opstart. Het is fijn om meteen voor opdrachtgevers aan de slag te kunnen en tegelijkertijd prettig dat er nog tijd over was om RAET&DAET verder vorm te geven; om te landen en plannen te maken.

– Houd moed en hou vol. Na een vliegende start komt er echt wel een moment dat je ineens denkt ‘wat als er nu geen opdrachten meer bijkomen’. Paniek? Misschien heel even. Vertrouw echter in jezelf en in je zakelijke concept. Dat is tegen een ander wellicht makkelijker gezegd dan tegen jezelf; spar zeker op z’n tijd met anderen over je plannen en over waar je tegenaan loopt.

– Durf nee te zeggen. In het begin ben je blij met ieder contactverzoek, met iedere potentiële opdracht. Tegelijkertijd is het belangrijk om vast te houden aan bepaalde principes; in het geval van RAET&DAET vind ik het bijvoorbeeld belangrijk om affiniteit met het bedrijf, de branche, het product of de dienst te hebben.

– Investeer in het opbouwen van een netwerk. Vanaf dag 1 stond ik open voor nieuwe zakelijke ontmoetingen. Offline en online contact leggen. Wat heb ik vorig jaar veel nieuwe mensen ontmoet, thee gedronken, gemaild en connecties toegevoegd via social media. Aanvankelijk wat sceptisch tegenover netwerken en sommige bijeenkomsten (want ‘niks voor mij’) heb ik van alles geprobeerd. Van grote netwerkborrels, tot netwerkavonden specifiek voor vrouwen, tot een netwerk ontbijt. Het kost tijd en soms ook energie, maar dat laatste levert het zeker ook op!

– Samenwerken. Met het ontmoeten van nieuwe mensen is RAET&DAET ook voortdurend op zoek naar samenwerkingspartners. Als er een persoonlijke klik is en ook zakelijk gezien  zijn er raakvlakken dan is het de moeite waard om vrijblijvend kennis te maken en af te tasten welke mogelijkheden er zijn. Misschien niet voor nu maar wie weet in de toekomst. Het is fijn om een potentiële klant te kunnen doorverwijzen naar een derde partij die wellicht beter aansluit bij de hulpvraag. Concurrentie gelooft RAET&DAET niet zozeer in. Elkaar verder helpen wel. Denk ik vandaag aan jou, dan denk jij morgen of overmorgen wellicht een keer aan mij.

– De kracht van Social Media. Het werkt! Voeg connecties toe nadat je ze hebt ontmoet en gebruik vooral LinkedIn als zakelijk account.

– Flexibiliteit & dynamiek: hou je van afwisseling, kun je je aandacht goed verdelen en je tijd goed indelen dan is het werken voor meerdere opdrachtgevers wellicht aantrekkelijk. Focus je liever op een project en zijn dat veelomvattende projecten, dan kun je ook de keuze maken om voor langere tijd bij een en dezelfde opdrachtgever aan de slag te gaan.

– Denk aan het persoonlijke aspect. Al werk je vanuit huis en heb je veel contact via mail, telefoon en social media, vergeet niet dat persoonlijk contact heel waardevol is. Voor jezelf én voor je opdrachtgever.

Nu een jaar later is het papieren (ja, echt!) jubileum van RAET&DAET een feit. Zoals gezegd, de basis staat en momenteel wordt er alweer nagedacht over verdere invulling van de dienstverlening (waarover binnenkort meer!). Het is zo leuk om zelf je eigen koers te kunnen bepalen, om nieuwe uitdagingen aan te gaan en tussentijds te kunnen bijsturen waar nodig. Werken aan je eigen bedrijf (want ik heb geleerd dat het not done is om ‘bedrijfje’ te zeggen) tot nu toe bevalt het uitstekend!

Laten we kennismaken!

Ben jij ook ondernemer en recent voor jezelf begonnen, wil je eens kletsen over het ondernemerschap, of eens sparren over jouw online zichtbaarheid? RAET&DAET is er onder andere voor die ondernemer die zelf geen tijd, kennis of zin heeft in social media.

Stuur gerust een berichtje; leuk om – online of offline – kennis te maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*