Eerste stappen als ondernemer!

Mijn eerste maand als ZZP-er; tijd voor een terug- en vooruitblik! Wat heb ik leuke en enthousiaste reacties mogen ontvangen bij de start, veel meer dan ik had verwacht! Wat ik had verwacht? Geen idee eigenlijk, want wat kun je verwachten? Wordt de start opgepikt? Komen er dan al meteen leads binnen? Komen er überhaupt in het begin wel opdrachten op je pad? Allemaal vragen waar je op voorhand geen antwoord op hebt. Als je positief ingesteld bent, vertrouwen hebt en er (veel) tijd en energie in steekt draagt dat vast bij aan een goede landing en opstart. Gewoon maar op ontdekkingsreis en gáán..!

Opdrachtgevers!

Kort nadat ik mezelf met RAET&DAET op de ZZP-markt had begeven ben ik gestart voor een eerste opdrachtgever. Dat geeft natuurlijk meteen al energie en vertrouwen. Voor Regio Business ga ik de online communicatie verzorgen rondom de maandelijkse BOB Borrels. Een leuke club mensen in een inspirerende (netwerk) omgeving. Vrij snel daarna kwam er al een volgende opdracht op mijn pad, met een meer organisatorische insteek. De andere pijler (organisatie) waar RAET&DAET zich op richt dus ook hier vol enthousiasme mee aan de slag gegaan. De afwisseling, het indelen van je eigen tijd en de gedachte dat je iets kunt betekenen voor ondernemers maken me, zoals verwacht, blij. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je de aandacht goed verdeeld tussen de verschillende  opdrachten en dat er een goede balans is tussen de werkelijke uren die je maakt en het aantal uur dat je op voorhand (min of meer) hebt gecalculeerd; een mooie uitdaging.

Samenwerking met Regio Business!

De kracht van het netwerk(en)!

Dat je netwerk belangrijk is wist ik op voorhand en heb ik ook al meteen als positief mogen ervaren. Allereerst voor het verspreiden van berichtgeving is je netwerk essentieel, de lancering van RAET&DAET is niet onopgemerkt gebleven en doorvertaald naar veel opvolgende netwerken. Zo heb ik al een opdracht mogen verwerven via het netwerk van een goede bekende. Natuurlijk ben ik ook zelf actief gaan netwerken. Zo kwam onder andere Lorenza Verbaten (Contexxt) op mijn pad, ook ZZP-er, op wiens uitnodiging ik gelijk aan mocht schuiven bij een acquisitiegesprek. De eerste offertes zijn verstuurd, ik heb een voor de toekomst wellicht interessante kennismaking gehad met een ervaren Virtueel Assistent en ben o.a. gaan samenwerken met een andere ondernemer waarbij we elkaar wederzijds helpen met ieders expertise. En er staan alweer nieuwe afspraken in de agenda! Steeds met als doel: kennismaken, kennis delen, meedenken & samenwerken.

O.a. een kennismakingsgesprek (met Ineke Smits – Toe Doe) op locatie van De Gruyterfabriek in den Bosch

Netwerken en samenwerken. Het dient meerdere doelen. Natuurlijk hoop je er nieuwe opdrachten mee te verwerven, maar er is meer dan dat. Samenwerken met andere professionals verstevigt je eigen positie, want als er een vraag op je pad komt waar je vanwege je expertise of tijd(gebrek) niet mee aan de slag gaat is het prettig als je kunt doorverwijzen naar andere professionals. En vice versa. Kennis delen en ervaringen uitwisselen zijn minstens zo belangrijk, je kunt en hoeft het immers niet allemaal alleen te doen. Daarvoor ben ik sowieso teveel een teamplayer; nieuwe mensen ontmoeten inspireert en geeft energie!

Online & Offline!

De kracht van online promotie, de kracht van offline promotie: de kracht van de online & offline combinatie. Online is RAET&DAET via Instagram, Twitter en LinkedIn zichtbaar. Facebook volgt! (wat je doet, doe dat goed!) In no time werd de lancering van RAET&DAET veelvuldig gedeeld en dus verspreid. Reacties van vrienden van vrienden. Mensen die je aanspreken over RAET&DAET; erg leuk en de bevestiging dat het wérkt. Ook aan offline promotie werd aandacht besteed. De flyer rondom de lancering van RAET&DAET is enthousiast ontvangen door degenen die die ‘gewoon nog’ via de brievenbus hebben ontvangen; en het vliegtuigje is daadwerkelijk via diverse online kanalen gelanceerd!;-) In de contacten met samenwerkingspartners en potentiële opdrachtgevers wordt daar verrassend op gereageerd; juist in een tijd waarin online lijkt te overheersen is het belangrijk om ook aan offline promotie aandacht te besteden. Een relatief eenvoudig idee maar met aandacht opgemaakt en verspreid.

Energie!

Al met al kan ik zeer tevreden terugkijken op de eerste periode dat RAET&DAET bestaat! Ik realiseer me ook dat het hard werken is, dat je voortdurend alert moet zijn waar zich kansen voordoen en dat je met name in de beginperiode (maar ook daarna) veel moet investeren door te netwerken en samen te werken. Dat is niet erg zolang je er plezier aan beleeft en het het gewenste resultaat oplevert. Daarnaast staat onder andere fotografie (de kracht van beeld!) en investeren in Photoshop op het lijstje. Het is veel, het is nieuw, het inspireert, het geeft energie!

RAET&DAET & fotografie!

Kennismaken?!

Ben of ken je een ondernemer of ZZP-er die advies en ondersteuning kan gebruiken op het gebied van social media (online zichtbaarheid) of een (kleinschalig) organisatorisch vraagstuk (bijvoorbeeld het in beeld brengen van organisatorische processen, het aanbrengen van structuur of stroomlijnen van de interne communicatie)?

Ben je ondernemer of ZZP-er, zie je raakvlakken met RAET&DAET & breidt je jouw netwerk graag uit met andere professionals?

Bel of mail even, RAET&DAET denkt mee & maakt graag (vrijblijvend) kennis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*