Prinsjesdag

De derde dinsdag van september. Prinsjesdag. Wat weet jij van Prinsjesdag? Waar associeer je het mee? Hoeden. Troonrede. Gouden (glazen…) koets. Het koffertje van de minister van Financiën. Klopt. Maar wat gebeurt er inhoudelijk die dag? Weet je dat ook? En waar komen de tradities vandaan?

Wat is Prinsjesdag?

Prinsjesdag valt elk jaar op de derde dinsdag in september. De Koning rijdt die dag in de Glazen Koets naar de Ridderzaal waar hij de Troonrede uitspreekt. Daarin staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Daarmee opent hij het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Wie schrijft eigenlijk de Troonrede? De minister-president legt de voorlopige tekst van de Troonrede eind augustus voor aan de ministerraad. De minister-president bespreekt de tekst ook met de Koning. Tijdens de laatste ministerraad voor Prinsjesdag wordt de Troonrede definitief vastgesteld. Zo kan de Troonrede op tijd in de Staatscourant worden opgenomen, zodat de tekst op Prinsjesdag ook officieel beschikbaar is.

Miljoenennota en Rijksbegroting

Na het uitspreken van de Troonrede gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer. Daar biedt de minister om 15.15 uur (wist je dat?) de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan. Daarin staat beschreven hoeveel geld de regering het komende jaar voor de verschillende plannen beschikbaar stelt en waar dat geld vandaan komt.

Weetjes…

De traditie van het koffertje

De traditie van het koffertje begon in 1947. Het huidige koffertje is sinds 1964 in gebruik. Het koffertje is gemaakt van geitenperkament en van binnen is het bekleed met blauwe zijde. De letters en het wapen van Nederland zijn met de hand verguld. Niet de hele Rijksbegroting past in het koffertje. Een deel van de stukken krijgt de voorzitter van de Tweede Kamer later uitgereikt.

Waarom de 3e dinsdag van september?

Vroeger viel Prinsjesdag op de 1e maandag in november. Later op de 3e maandag in oktober. Maar er bleef niet genoeg tijd over om de begrotingsplannen voor 1 januari af te handelen. Daarom werd Prinsjesdag in 1848 vervroegd naar de 3e maandag in september. In 1887 werd Prinsjesdag verplaatst naar de 3e dinsdag van september. Voor veel Kamerleden was de reistijd naar Den Haag lang. Om op tijd in de Kamer te zijn voor Prinsjesdag, moesten zij al op zondag van huis vertrekken. Vooral leden van christelijke partijen vonden dat een bezwaar.

De gouden koets

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maken op Prinsjesdag de tocht naar het Binnenhof in de Glazen Koets. Vanwege restauratie vervangt de Glazen Koets enkele jaren de Gouden Koets.

Wie zit waar?

Wie zit waar in de Ridderzaal? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/alles-over-prinsjesdag/ceremonie-op-prinsjesdag

Hoedjes traditie

Rond de jaren 50 was er al een groot aantal vrouwen aanwezig bij Prinsjesdag. In 1977 was het Erica Terpstra die bij die gelegenheid voor het eerst een hoedje droeg. Naar eigen zeggen als eerbetoon aan de koningin, en omdat ze gewend was een hoed te dragen tijdens feestelijke gelegenheden in haar studietijd in Leiden. Ze zette daarmee een trend. Inmiddels is het zo ingeburgerd, dat Prinsjesdag onlosmakelijk verbonden is met de hoedjesparade.

Photo by Anne-Marie

Driewerf hoera

Nog zo’n traditie, het driewerf hoera. Deze traditie stamt uit 1897, toen de destijds 17-jarige Wilhelmina koningin Emma vergezelde. Toen ze langs het oudste Kamerlid Donner liep, klonk spontaan het driewerf hoera. Dat is zo gebleven.

Bron: Rijksoverheid.nl & RTL nieuws

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*