Amsterdam, die grote stad…

Vakantietijd, dus dat betekent dagjes uit! Strand, stad, pretpark? Actief of in de rustig aan modus? Mogelijkheden te over in ons ‘kleine kikkerlandje’. Vandaag gekozen voor een dagje cultuur; weer eens naar Amsterdam, die grote stad!

Het Rijks(museum)

Vandaag staat er dus cultuur op het menu. En als je dan in Amsterdam bent, is er genoeg cultureels te ondernemen. Het wordt een van de grotere musea besluiten we; het Van Gogh Museum of het Rijksmuseum? Vanwege de affiniteit met Van Gogh (zie mijn eerdere blog hierover) ligt dat museum voor de hand. Toch kiezen we vandaag voor het Rijksmuseum. En wat blijkt: we zijn niet de enige die dat hadden bedacht. Struikelend over de toeristen banen we ons een weg naar de ingang. De rij bij de ticket kassa links laten liggen, want snel online kaartjes bestellen is net zo gemakkelijk. Daar staan we dan, in de entreehal van het museum. Groots. Indrukwekkend. Plattegrond mee en gaan. Eerst naar de bovenste verdieping, voor de tentoonstelling 1950-2000, met o.a. Yves Saint Laurent en Karel Appel. Dit is slim bedacht, want met het bestijgen van de traptreden, neemt de drukte af. Heel even lijkt het alsof we alleen zijn in dit immens grote museum. Niets is minder waar natuurlijk, dat blijkt alweer tijdens het afdalen.

Bibliotheek Rijksmuseum. Photo: Anne-Marie

Dé Nachtwacht

We lopen via de eregalerij richting de Nachtwacht, waar we op weg er naar toe onder andere ook ‘Het Melkmeisje’ van Johannes Vermeer bekijken. Aangekomen bij hét schilderij (oké voor de echte kenners zijn dat er wellicht nog wel meer) van het museum is het dringen geblazen. Nederlandse en buitenlandse toeristen verdringen zich om een er een glimp van op te vangen. Ik schiet snel een plaatje en vooruit dan, doe ook een poging er zelf op te staan bij dit wereldberoemde schilderij.

Organisatiestructuur?

Al lopende door het museum vraag ik me af hoe de organisatiestructuur van het museum er uit zou zien; of het museum bijvoorbeeld een marketing en communicatie afdeling heeft? Natuurlijk hebben ze dat. Interessant vind ik wat zij zoal zouden doen. Want aan bezoekers schort het niet. Maar ja, daar moeten ze vast ook (hard) voor werken. Op de website bekijk ik het organogram en lees ik over de afdeling Communicatie en Marketing. ‘De afdeling Communicatie & Marketing draagt zorg voor het voorbereiden en realiseren van de communicatie- en marketingstrategieën en -plannen van het Rijksmuseum. De afdeling stelt zich ten doel een zo breed mogelijk publiek te verwerven en de missie van het Rijksmuseum optimaal te communiceren.’ Boeiend hoe dat in zo’n grote publieke organisatie werkt. Ik ben ze meteen gaan volgen op social media uiteraard.

Slenterend weer richting Brabant

Een museum bezoeken, is dat nu eigenlijk inspanning of ontspanning? Nadat we grotendeels alle collecties gezien hebben, slenteren we lekker een middagje door Amsterdam, door de negen straatjes. Neergestreken bij Pluk, echt een aanrader. Lekkere drankjes én taartjes voor de liefhebbers, en leuke snuisterijen voor in huis. Ik hou d’r van! Daarna via de Kalverstraat en de Dam richting Oosterdokskade. Nog even een hapje eten en dan weer huiswaarts. Heerlijke dag gehad, deze stad blijft fascinerend en bruisend. En dan weer op naar de rustige(re) thuishaven. Brabant, here we come! Een dagje Amsterdam, is dat nou ontspanning of inspanning?;-)

Pluk, Reestraat 19, Amsterdam. Photo: Anne-Marie

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*